Methode uitgelicht
Een methode, die ik regelmatig gebruik in mijn trainingen, is gebaseerd op de Stad van Axen (Cuvelier, Gent, 1932). Het is een speelse methodiek om communicatielijnen tussen mensen zichtbaar te maken en inzicht te geven in hoe je gedragsstijlen kunt inzetten om effectief te communiceren of je doelen te bereiken.

De Stad van Axen
Stel je voor, een Middeleeuwse stad op een klein eiland gebouwd, ver weg van de rest van de wereld. De stad heeft zes wijken, elke wijk zijn eigen kracht; de ax. Elke ax staat voor het vermogen om op een bepaalde manier te communiceren in interactie met andere mensen. Elke ax heeft zijn eigen totemdier met karakteristieke uitingen.

Wat
De theorie gaat uit van zes soorten gedragsaspecten (axen genoemd). Iemand die op een effectieve manier communiceert, slaagt erin om in elke situatie vanuit de juiste ax te handelen of te spreken. Om effectief te communiceren is het de bedoeling dat je regelmatig overstapt van de ene ax naar de andere. Wie erin slaagt om alle axen te beheersen, ontwikkelt zijn gedragsrepertoire in communicatiestijlen optimaal.
De methode gebruik ik om de communicatiepatronen en de manier van interactie tussen mensen zichtbaar te maken. Het uitgangspunt ben je zelf of is het team. We vertrekken vanuit een prachtig verhaal in een bijzondere stad!

Hoe
Deze methodiek kan een onderdeel zijn van een communicatietraining maar ook op zichzelf staand in een korte workshop of dagtraining. Waar je ook voor kiest: elke vorm is actief, bruisend, leerzaam en inspirerend.

Wie
Om meer ruchtbaarheid aan deze methode te geven ben ik een samenwerkingsverband aangegaan met twee collega trainers. We hebben onze krachten en ervaringen als trainers en coaches gebundeld in ons bedrijf De Ronde Stad.

Voorbeeld
Een docententeam van een lagere school in Gelderland wilde op een studiedag kennismaken met de Stad van Axen. In een workshop van drie uur zijn we actief aan de slag gegaan met praktische oefeningen om zo de communicatiestijlen en interactiepatronen zichtbaar te maken. Het team tekende, werkte samen, voerde strijd, loste heibel en deelnemers leerden zichzelf en hun teamgenoten beter kennen. Tot hun verbazing leken ze meer op elkaar dan ze dachten. Deze workshop was een goede voedingsbodem voor een training Feedback geven en ontvangen.

Kijk voor meer informatie op www.derondestad.nl of neem contact met me op